Czy bank może wziąć inne nieruchomości, które nie zostały dane pod zastaw?

R3kt

New Member
Witam,

Pisze w nie mojej sprawie, pewne osoby maja zadluzenie i prosily mnie o poszukanie informacji.

zostal wziety kredyt, w zastaw zostaly dane pewne dzialki/tereny i nie jest teraz splacany.

chcailbym wiedziec czy bank/komornik moze siasc na inne posiadlosci ktore nie zostaly dane pod zastaw w danym kredycie ale sa wlasnoscia kredytobiorcow.

Pozdrawiam.

Według mojej wiedzy może wsiąść, ale oczywiście wtedy, gdy należność przekroczy wartość nieruchomości które są zastawem. A może się tak stać np. na skutek naliczania opłat egzekucyjnych, odsetek itp. Ogólnie banki nie lubią chyba grzebania się w ściąganiu długów przez zajmowanie zastawu bo z tym potem problem żeby spieniężać. Lepiej się dogaduj z bankiem na jakąć karencję w spłacie lub wydłużenie okresu kredytowania itp. żeby coś płacić ale się na nogach utrzymać.

Witam,

Pisze w nie mojej sprawie, pewne osoby maja zadluzenie i prosily mnie o poszukanie informacji.

zostal wziety kredyt, w zastaw zostaly dane pewne dzialki/tereny i nie jest teraz splacany.

chcailbym wiedziec czy bank/komornik moze siasc na inne posiadlosci ktore nie zostaly dane pod zastaw w danym kredycie ale sa wlasnoscia kredytobiorcow.

Pozdrawiam.
Witam
Komornik dziala na zlecenie banku i jego celem jest wyegzekwowanie wierzytelnosci z calego majątku dluznika. I tutaj wierzyciel moze sam zdecydowac o sposobach egzekwowania sugerujac sie szybkoscią i kosztami zaspokojenia.

Powrót