Dochody z pracy na czarno a zdolność.

pinior

Member
Mam takie pytanie. Czy można ująć dochody w pracy na czarno we wniosku o przyznanie kredytu? Czy na tej podstawie można dostać kredyt?

Absolutnie nie! Dochody z pracy na czarno, czyli nieudokumentowane a tym samym nieopodatkowane nie są wliczane do zdolności kredytowej. Nie mają one znaczenia kiedy starasz się o kredyt.

Powyższe wytłumaczenie jest trafne ale jeżeli mamy nieudokumentowane kwoty które wpływają na nasze konto regularnie w okresie nap 6 miesięcy i staramy się w tym samym banku o kredyt może być to dla nas dodatkowy atut ale jak najbardziej nie może być to podstawa naszych dochodów i podstawa starania się o kredyt.

Atutem jest to, że są wpływy na konto. Najczęściej bank prosi o udokumentowanie wpływów.
Jeżeli masz konto w tym samym banku, to wpływy na konto, mogą zdecydować o przyznaniu szybkiego kredytu. Natomiast dużej kwoty nie dostaniesz z samych wpływów.

Innymi słowy nie przeszkadzają one i mogą nieco zwiększyć zaufanie, lecz nie wpłyną na możliwość uzyskania większej kwoty kredytu, przy obliczaniu zdolności kredytowej.

lepiej uważaj bo jak skarbówka się zapyta skąd masz te $ to będzie problem. Niepłacenie podatków jest karane.

Co za pytanie :) Jasne że nie możesz ująć, a nawet zrobisz sobie więcej tym problemu, bo przeciez powinieneś się rozliczać :)

Oczywiście, że nie. Nie dość, że nie uzyskasz kredytu to dodatkowo będziesz mieć nieprzyjemności związane z przyznaniem się do pracy na czarno.

Jeżeli chodzi o zdolność to wszędzie najlepiej jest skorzystać jedynie z możliwości wzięcia kredytu, a jak się posiada jedynie dochody z pracy na czarno to będzie niestety dość spory problem. Ja nie miałam zbyt wielkiego dochodu, jednak udało mi się znaleźć firmę , dzięki której kwota pożyczki oraz rata były dla mnie odpowiednie. Najważniejsze to mieć zdolność i odpowiednio dobrać dla siebie ofertę.

Co za pytanie :) Jasne że nie możesz ująć, a nawet zrobisz sobie więcej tym problemu, bo przeciez powinieneś się rozliczać :)

Zabawne, bo jak się rozliczyć to US zapyta skąd to a jak powiesz, że z pracy na czarno to nie tylko ty masz problem, ale i pracodawca, który najpewniej nadgorliwego pracownika zwolni.

Powrót