Jak wybrnąć z długów??

milosz123

New Member
Moje pytanie jest bardzo proste....a zarazem trudne..
Jak wybrnąć z zadłużenia??
Mam do spłaty ponad 10 000 zł, w 3 kredytach, które zostały połączone w jeden.
Zarobki moje nie pozwalają płacić nawet połowy raty z odsetkami jakie są naliczone...
Znajduje się w martwym punkcie:(

Co robić??

Zasadniczo proponowałbym jakąś próbę porozmawiania z bankiem na temat spłaty rat kredytu. Warto jest wszystko dogłębnie przemyśleć przed taką rozmową i mieć gotowy plan rozwiązań w takiej sytuacji i plan spłaty rat. Bank będzie wówczas widział, że sprawa jest traktowana poważnie.

Wydaje się, że najlepszym rozwiązaniem w tej sytuacji jest poszukanie jakiejś dodatkowej pracy, z której dochody pozwalałyby spłacać zadłużenie. W grę wchodzi jeszcze pożyczka prywatna, ale na pewno najgorszym krokiem byłoby wzięcie kolejnej pożyczki na spłatę dotychczasowego zadłużenia.

Wynegocjować wydłużenie spłaty kredytu, co skutkuje mniejszą ratą. Niestety koszt kredytu idzie wówczas w górę, no ale trzeba to jakość zbilansować...

Jeśli nie płacisz rat pożyczki, to odwiedzi cię w pewnym momencie komornik. W twojej sytuacji najlepszym wyjściem jest dodatkowa praca i spłacanie pożyczki lub też zadłużenie się u osoby prywatnej. Z tych pieniędzy można spłacić bank.

Powrót