Jaka zdolnosc kredytowa kredyt hipoteczny przy zarobkach 1800 netto ? ? ?

• Autor wątku Autor wątku mirekz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mirekz

Guest
Bardzo prosze o określenie mojej zdolności kredytowej, jeżeli taką mam:

Wysokość kredytu - 130 000
Wartość nieruchomości / wkład własny - 140 000/10 000
Rynek pierwotny/rynek wtórny - wtórny
Rodzaj nieruchomości - mieszkanie
Metraż nieruchomości - 30 m2
Lokalizacja nieruchomości (np. województwo lub miasto) - Poznań
Waluta kredytu - złoty
Pożądana długość okresu kredytowania - 25 lat
Łączna liczba osób w gospodarstwie domowym - 1/kawaler
Łączny miesięczny dochód netto na rodzinę 3mc/6mc - średnia 2 000 netto / średnia 1 800 netto
Źródło uzyskiwania dochodów - umowa o prace na czas okreslony; 2 umowa u danego pracodawcy; do XII 2021
Wiek kredytobiorcy - 25
Aktualne obciążenia kredytowe - brak
Historia w BIK - brak

Pozdrawiam i dziekuje.

Historię kredytową możesz sprawdzić w dowolnym banku. Każdy z nich ma nieco inne warunki, co powoduje, że trudno z góry określić jaką masz zdolność kredytową. Jeśli nie chcesz iść do banku wystarczy skorzytsać z kalkulatora kredytowego istniejacego w internecie.

Dlaczego myślisz, że kalkulator nie daje nam sto procent pewności. Przeciwnie jeżeli podasz dobrze wszelkie dane, na pewno poprawnie obliczy zdolność kredytową. Dodatkowo nie musisz biegać po bankach aby tam pracownicy ci ją wyliczyli:)

Ja miałem podobną sytuację. Kredyt 130 tysięcy, wartość nieruchomości 140 tysięcy, wkład 10 tysięcy. Dostałem kredyt w Polbanku, w moja zdolność wynosiła ponad 180 tysięcy. Zarobki mniej więcej były takie jak w tym przypadku.

Moim zdaniem kalkulatory na zdolność kredytową to bardzo dobra rzecz, aczkolwiek aby mieć 100% pewności jaki kredyt możemy dostać to trzeba jednak udac się do banku na dłuższą chwilę rozmowy. Kalkulator to moim zdaniem narzędzie poglądowe...

Bardzo prosze o określenie mojej zdolności kredytowej, jeżeli taką mam:

Wysokość kredytu - 130 000
Wartość nieruchomości / wkład własny - 140 000/10 000
Rynek pierwotny/rynek wtórny - wtórny
Rodzaj nieruchomości - mieszkanie
Metraż nieruchomości - 30 m2
Lokalizacja nieruchomości (np. województwo lub miasto) - Poznań
Waluta kredytu - złoty
Pożądana długość okresu kredytowania - 25 lat
Łączna liczba osób w gospodarstwie domowym - 1/kawaler
Łączny miesięczny dochód netto na rodzinę 3mc/6mc - średnia 2 000 netto / średnia 1 800 netto
Źródło uzyskiwania dochodów - umowa o prace na czas okreslony; 2 umowa u danego pracodawcy; do XII 2021
Wiek kredytobiorcy - 25
Aktualne obciążenia kredytowe - brak
Historia w BIK - brak

Pozdrawiam i dziekuje.

Witam,
Posiadając takie dane zdolność kredytowa jak najbardziej jest. Z racji zmian dotyczących wkładu własnego do końca 2021 r . obowiązuje 5 % wkładu własnego natomiast od stycznia 2021 r jest to już 10 % czyli w tym przypadku 14000 zł samego wkładu.
Kredyt przy takich zarobkach na 30 lat zamiast 25l ( można go wcześniej spłacić a rata miesięczna jest niższa )
Srednio po wstępnych przeliczeniach wygląda to następująco :
waluta - pln
okres kredytowania 30 l
rata kredytu od 700 - 800 zł miesięcznie w zależności od banku

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Też mi się zdaje, że kalkulator to zaledwie pomoc i pewne narzędzie. Wydaje mi się, że w przypadku takiej poważnej sprawy jak kredyt należałoby się jednak pofatygować do banku i dokładnie omówić całą procedurę, a nie bazować na kalkulatorach w sieci. One mogą cie co najwyżej przygotować do takiej rozmowy z doradcą.

A co uważacie o kredytach w innych walutach, np we franku brytyjskim? Ja na stronie znalazłam bieżący kurs i prognozę na najbliższy czas. Na co muszę zwracać uwagę biorąc kredyt w innej walucie?

"Też mi się zdaje, że kalkulator to zaledwie pomoc i pewne narzędzie. Wydaje mi się, że w przypadku takiej poważnej sprawy jak kredyt należałoby się jednak pofatygować do banku i dokładnie omówić całą procedurę, a nie bazować na kalkulatorach w sieci. One mogą cie co najwyżej przygotować do takiej rozmowy z doradcą."

Moim zdaniem lepiej nie brać kredytu w oparciu o internetowy kalkulator. Można się nim posiłkować, ale nie będzie nigdy 100% rzetelnym źródłem.

Powrót