Nowy kredyt, a historia poprzednich

Andrew82

New Member
Dzień dobry,
kilka lat temu miałem kredyt w banku, który spłacałem z 1-2 tygodniowym opóźnieniem i w związku z tym dostawałem telefony ponaglające od firm windykacyjnych. W końcu jednak spłaciłem kredyt bez problemów i nawet przed czasem. Czy takie informacje są zapisane w jakiejś bazie kredytowej i w przyszłości mogę mieć problem z dostaniem kredytu?

Dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam
Andrzej

Wszystkie dane na temat kredytów i zobowiązań przechowywane są w biurze informacji kredytowej (BIK). Jeżeli dług spłacany jest w terminie, to informacja o nim jest przechowywana do momentu całkowitej spłaty. Można też napisać zgodę na przedłużone przechowywanie informacji, jeżeli pozwolą one na dobrą ocenę wiarygodności w przyszłości. Natomiast jeśli raty nie były regulowane w terminie, a opóźnienie przekracza 60 dni i minęło 30 dni od poinformowania dłużnika przez bank o opóźnieniu, historia długu będzie w biurze przez 5 lat. Nie wiem natomiast, co jest w sytuacji, gdy opóźnienie jest krótsze, tak jak w Twoim przypadku. Zawsze można zadzwonić do BIK i się zapytać o swoją historię kredytową, oni udzielą wszystkich informacji.

Dzięki, rozumiem więc, że w ogólnym przypadku dane o spłaconych kredytach są usuwane z bazy, po spłaceniu ich (terminowym)?

Ważne jest jaka była historia spłaty, jeżeli na ratach były poślizgi a następnie kredyt został spłacony przed terminem zawartym w pierwotnej umowie to i tak będzie on negatywną historią kredytową. Jednak istnieją banki w których kiepska historia na zamkniętych produktach nie stanowi przeszkody w udzieleniu kredytu. Istnieje punktacja gdzie za każdą terminowo spłaconą ratę klient otrzymuje punkty, a za spłatę po terminie odejmowana jest jakaś liczba punktów. Jeżeli po opóźnieniach miały miejsce terminowe spłaty lub terminowa obsługa limitów jest duża szansa, że punktowa ocena jest na wystarczającym poziomie i bank udzieli kredytu.

najlepiej udać się do tego banku i złożyć dokument o zaprzestaniu przetwarzania danych osobowych :) maksymalnie do 1-2 mies nie powinno być po tym już śladu w BIK

O ile się nie mylę to w BIK uwzględniane sę kredyty bankowe. jeżeli korzystałeś z firmy pozabankowej lub tzw. chwilówki może to być niewidoczne w BIK

a ja z tego co wiem chwilówki nie są sprawdzane w Bik. Ile macie takich firm które na ulotkach mają napisane, że dostaniesz kredyt bez sprawdzania historii w BIK

ja z tego, co wiem, to nawet chwilówki są sprawdzane, ale powiem Wam, że kolega brał dokładnie w kredytach-Chwilówkach jakiś czas temu, a kilka lat wcześniej też miał jakieś opóźnienia i trochę się bał, ale wniosek został zaakceptowany :)

Kilka lat temu to znaczy ile? Bo w BIK informacje są 5 lat przechowywane, a w KRD do 10 lat. Więc zależy czy ten kredyt gotówkowy był 1-2 lata temu czy 6 lat temu.

Powrót