Umowa o dzieło a zdolność kredytowa

pinior

Member
Czy dochody z tytułu umowy o dzieło również wliczają się do zdolności kredytowej i na możliwość dostania kredytu?

Niestety takie dochody z umowy o dzieło, nie są wliczane do zdolnosci kredytowej. Jest to umowa na realizację pewnej pracy, dlatego nie wiadomo, czy zostanie ona przedłużona...bank musi mieć lepszą gwarnajcę.

Macie racje, jednakże jest to trochę nie fer, przynajmniej moim zdaniem. Przecież dochody z umowy o dzieło tak samo są ważne...szkoda że banki nie akceptują takich umów, bo osoby na nie zatrudnione mogą jedynie korzytsać z parabnaków.

dochody z umowy o dzieło są wliczane do zdolności o ile spełniają wymagania - zazwyczaj od minimum roku,wpływy na konto i najlepiej umowy jeszcze na dłużej niż czas kredytu

Ja mam podobne pytanie - chcę wziąć coś na raty (produkt około 500zł). Pracuje na umowę o dzieło od 2 lat nieprzerwanie i mam stałe wpływy na konto itp. Czy zatem mogę starać się o raty?

Ja kiedyś pracowałam na o dzieło i miałam drobne trudności w ogarnięciu dla siebie kredytu czy rat. Dopiero jak pracować zaczęłam na umowę o pracę to skorzystałam z kredytu gotówkowego . Trudno jest starać się o raty, jeżeli nie masz odpowiedniej umowy. Wszystko też zależy od banku lub jednostki, w której chce się wziąć kredyt lub pożyczkę, czy właśnie raty.

Teraz bez problemu można dodać umowę o dzieło czy umowę zlecenie, ale muszą one być co najmniej od 6 miesięcy i mieć potencjał na ciągłość. Ja mam umowę zlecenie od stycznia, a bez problemu w BNP Paribas dostałam kredyt gotówkowy. Co prawda tylko na 5 tysięcy złotych, a dochody mam średnio 2300 zł/miesiąc netto. Ale nie było problemów ze źródłem dochodu.

Powrót