Zdolność kredytowa a raty na sprzęt RTV/AGD oraz wynajmowanie mieszkania

Piotrakkk

New Member
Mam taką sytuację, że chciałbym za 6-7 miesięcy wziąć kredy na około 300 000 zł na budowę domu i zakup działki budowlanej (na której ten dom będzie stał). Około 250 000 zł poszłoby na dom, 50 000 zł na działkę.

Do tej pory nigdy nie brałem niczego na raty. Z tego co słyszałem, to regularne spłacenie rat może podnieść zdolność kredytową, stąd miałbym kilka pytań, czy wzięcie rat na poniższych warunkach może mieć dla banku znacznie:

1. Czy wzięcie rat (i ich terminowe spłacenie) na sprzęt RTV/AGD na 6 miesięcy (powiedzmy na kwotę 6 000 zł) może podnieść moją zdolność kredytową? Na 6 miesięcy dlatego, że chciałbym właśnie z 6 miesięcy wziąć ten kredy.

2. Te raty zamierzam wziąć na trzy urządzenia. Czy bank, który będzie mi udzielał kredytu na dom i działkę może bardziej „docenić” (w sensie zwiększenia zdolności kredytowej) jeżeli kupię każdy z tych trzech urządzeń w ramach trzech oddzielnych umów sprzedaży na raty w trzech różnych bankach, niż w ramach jednej umowy w jednym banku?

3. Czy jeżeli wziąłbym te raty w takim samym banku, w którym chciałbym wziąć kredyt na dom i działkę, to czy bank, który będzie mi udzielał tego kredytu na dom i działkę bardziej to „doceni”, niż gdybym wziął raty w jakimś innym banku?

4. Do tej pory (drugie półrocze 2017 roku) przez 6 miesięcy wynajmowałem mieszkanie (1430 zł miesięcznie). Co miesiąc regularnie wpłacałem właścicielom za wynajem na ich konto bankowe. Czy bank może to wziąć pod uwagę?

Powrót