Czynniki wpływające na zdolność kredytową

Zarabiam około 3500 brutto
mam umowę na czas nieokreślony
jestem singlem
wielkość spłacanych rat to 500zł
chcę wziąć pożyczkę na samochód 25000zł
nie posiadam kart kredytowych
mam jedną kartę debetową

samochód jest nowy wyprzedaż rocznika 2021
wolę płacić wysokie raty i możliwie mało dołożyć do pożyczki
o czymś jeszcze musisz wiedzieć?

Zarabiam około 3500 brutto
mam umowę na czas nieokreślony
jestem singlem
wielkość spłacanych rat to 500zł
chcę wziąć pożyczkę na samochód 25000zł
nie posiadam kart kredytowych
mam jedną kartę debetową

Jeśli zarabiasz tak jak piszesz to spokojnie zdolność masz na taki kredyt tylko lepiej ci będzie jak weźmiesz kredyt gotówkowy.
W razie czego mogę pomóc w samym finansowaniu.

Z poważaniem

No własnie, wszystkie czynniki wczeniej wymienione wpływają na naszą zdolnośc, ale nikt nie wspomniał o tym co przechowuje o nas biuro informacji gospodarczej ;) Uważam, że nie powinniśmy o tym zapominać, wystarczy jakieś dawne opóźnienie w spłacie, niespłacone zobowiązanie a już zmniejsza to szanse na kredyt. Warto zadbać o swoją historie płatniczą tak aby idąc do banku była czysta jak łza ;)

Z tego co się orientuje to każdy bank udzielający pożyczek ma swoje kryteria , na monetto są artykuły gdzie kryteria które podawali to wiek, rodzaj umowy , pracodawca , miejsce zamieszkania itp.

Wszystko o czym wspominasz jest brane pod uwagę przy wyliczaniu zdolności kredytowej. Do tego sprawdzana jest Twoja historia w Biurze Informacji Kredytowej. Proponuję Ci poczytać trochę na ten temat.

witam

wiem, że na zdolność kredytową składa się wiele różnych czynników, np : systematyczność uzyskiwania dochodów, wysokość dochodów, zobowiązania kredytowe, okres kredytowania. jakie jeszcze elementy wpływają na naszą zdolność?

Panie Marcinie
Bank przy obliczaniu zdolności kredytowej bierze bardzo wiele czynników pod uwagę
zarówno naszą stronę przychodową jak i zobowiązań
  1. wysokość dochodów i z jakiego źródła: np umowa o pracę na czas nieokreślony - to najbardziej jest lubiane przez banki, przy umowach na czas określony wymagany jest minimum 1 rok jeszcze minimum i 6 miesięcy wstecz, przy umowach zlecenie i o dzieło czas trwania tych umów od minimum roku a nawet 2 lat, przy działalności gospodarczej to prowadzenia jej od co najmniej roku, przychody z najmu i wiele innych źródeł dochodów.
  2. zobowiązania kredytowe takie jak limity w koncie, karty kredytowe, kredyty i pożyczki, kredyty samochodowe, nawet raty pożyczek od zakładu pracy itp
  3. wiek i staż pracy
  4. wykształcenie i wykonywany zawód - banki oferują nawet specjalne oferty kredytów i pożyczek dla wybranych grup zawodowych
  5. historia spłacanych kredytów i ich terminowość
  6. ilość osób na utrzymaniu
  7. wysokość posiadanego wkładu własnego- ważne przy kredytach hipotecznych
  8. wartość zabezpieczenia - ważne przy kredytach hipotecznych
  9. posiadany majątek - zawsze wpływa na pozytywną decyzje kredytową
  10. czas na jaki zaciągamy zobowiązanie kredytowe
  11. miesięczne koszty utrzymania - czynsz, opłaty, wydatki na życie a nawet koszty utrzymania samochodu, opłacane polisy inwestycyjne, opłaty za przedszkole itp
  12. czy jesteś klientem banku czy też nie

polecam artykuł na moim blogu
Doradca Kredytowy Is Better Than Money.
Jeśli porada podoba CI się polub ją

Jest jakieś miejsce najlepiej w sieci, gdzie można sprawdzić zdolność, żeby w banku nie być rozczarowanym podczas podpisywania umowy.

każdy bank na swojej stronie ma kalkulator, wystarczy wpisać Te kalkulatory sa bardzo uproszczone więc maja tylko charakter poglądowy i nie są ofertą banku

Polecam skorzystać z bezpłatnej pomocy doradcy kredytowego który weźmie wszystkie ważne kwestie przy obliczaniu zdolności kredytowej pod uwagę, podpowie jakie dokumenty są wymagane od banku. Po pozytywnej decyzji kredytowej zawsze możesz poprosić od banku Ci wzór umowy kredytowej abyś mógł się z nią zapoznać, nawet przy kredytach gotówkowych. Jeśli czegoś w umowie nie rozumiesz zaznacz i zapytaj doradcę. jeśli czegoś nie rozumiesz nie podpisuj.
Na umowach kredytowych jest zawsze zapis ze zapoznałeś się z treścią umowy i jej warunkami i rozumiesz jej zapisy.

jeśli odpowiedź jest wartościowa polub ją

Powrót